Saturday, February 23, 2019
Home > Uncategorized > Nu lași mașinile blocate în intersecție s-o părăsească? Poți primi amenzi consistente

Nu lași mașinile blocate în intersecție s-o părăsească? Poți primi amenzi consistente

Conducătorii care obișnuiesc să intre în intre în intersecții fără a le permite celor care au rămas blocați anterior în acestea riscă, dacă sunt surprinși de polițiștii rutieri, să primească amenzi ce pot depăși valoare de 1.000 de lei.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, șoferii care nu permit mașinilor deja blocate în intersecție s-o părăsească pot primi amenzi contravenționale consistente.

Concret, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice stabilește că “nerespectarea obligației de a permite părăsirea intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia”reprezintă o contravenție, iar șoferul va fi amendat pentru această faptă.

Amenzile aplicate de polițiștii rutieri care constată o astfel de încălcare a legislației rutiere se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni. Această clasă de sancțiuni aduce șoferilor contravenienți între șase și opt puncte-amendă.

În contextul în care cuantumul punctului-amendă stabilit pentru acest an este de 145 de lei, amenzile care se pot aplica celor care nu permit mașinilor blocate în intersecții să le părăsească sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei. După cum și noi am scris aici, în 2019, punctul-amendă va avea valoarea din prezent, adică 145 de lei.

În funcție de gravitatea abaterilor, sancțiunile aplicate de polițiști pentru nerespectarea legislației privind circulația auto sunt împărțite în clase. Conform Codului rutier, amenzile din clasele I-IV de sancțiuni se aplică doar pentru persoanele fizice, iar cele din clasa a V-a se aplică strict persoanelor juridice.

Mai precis, clasele de sancțiuni sunt:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Atenție! Începând din luna august 2018, șoferii pot plăti jumătate din minimul amenzii în decurs de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu în 48 de ore, așa cum era până la acea dată.

SURSA

https://www.avocatnet.ro/articol_49997/Nu-la%C8%99i-ma%C8%99inile-blocate-in-intersec%C8%9Bie-s-o-p%C4%83r%C4%83seasc%C4%83-Po%C8%9Bi-primi-amenzi-consistente.html

Leave a Reply